Home » Uncategorized » Održana tribina “Otvaranje novih poglavlja i naredni koraci u pristupanju Evropskoj uniji”

Održana tribina “Otvaranje novih poglavlja i naredni koraci u pristupanju Evropskoj uniji”

 

U pres centru Tanjuga održana je tribina na kojoj se govorilo o narednim koracima koji čekaju Srbiju u procesu pridruživanja Evropskoj uniji. Tribinu su organizovali Centar za savremene politike i Fondacija Konrad Adenauer u okviru projekta “Prema Evropi”.

Na tribini se diskutovalo o budućim poglavljima koja bi trebalo da budu otvorena do kraja godine, neophodnim promenama koje bi trebalo preduzeti sledećih godina, kao i o bilateralnim odnosima i važnosti regionalne saradnje u narednom periodu. Srđan Majstorović, zamenik direktora Kancelarije za evropske integracije, istakao je važnost otvaranja poglavlja 5, 25 i 26 koji se tiču javnih nabavki, nauke, obrazovanja i kulture i izneo mogućnost da ona budu i prva poglavlja koja će biti privremeno zatvorena u procesu pregovaranja.

Šefica pregovaračkog tima za vođenje pregovora sa EU Tanja Miščević, izjavila je da će njen tim raditi na tome da sva poglavlja budu otvorena do 2018. godine, i da treba nastaviti na dobroj pripremi za ispunjavanje merila za otvaranje poglavlja i definisanje pregovaračkih pozicija. Plan za sledeću godinu podrazumeva i promenu Ustava, a kako je naglasila, jasno je u kom pravcu bi trebalo pokrenuti ustavne reforme. Član užeg pregovaračkog tima Nebojša Lazarević naglasio je da cilj treba da bude otvaranje poglavlja, ali da iz vida ne bi trebalo ispustiti sprovođenje suštinskih reformi, kako bi Srbija izbegla situaciju u kojoj su pojedine države bile kada su nespremne ušle u Uniju.

Značaj bilateralnih odnosa za proces pregovaranja istakao je novinar Dejan Anastasijević, koji je objasnio da sem Hrvatske, dodatni zahtevi se mogu očekivati i od Rumunije i Bugarske, naročito po pitanju nacionalnih manjina u Srbiji. Naglasio je da bi iz tog razloga bilo bolje rešavati drugim diplomatskim kanalima moguće probleme i sprečiti da se o njima diskutuje u pregovaračkom procesu.

Više informacija potražiti na: http://www.politika.rs/scc/clanak/364365/Tribina-Otvaranje-novih-poglavlja-i-naredni-koraci-u-pristupanju-Evropskoj-uniji