Home » Project » Otvoren Centar za javne politike Evropske Unije

Otvoren Centar za javne politike Evropske Unije

 

„Veoma mi je drago što je Fakultet političkih nauka odvojio prostor za ovaj centar. Logično je da upravo ovde bude jezgro koje će spajati i ostale fakultete Univerziteta u Beogradu“, izjavila je prof. dr Nada Kovačević, prorektor za obrazovanje Univerziteta u Beogradu na otvaranju Centra za javne politike Evropske Unije. Ona je istakla da se na Fakultetu političkih nauka najveći broj ljudi bavi ovim pitanjima, kao i da se evropske politike ovde mogu primeniti na najbolji mogući način. „Želimo da pomognemo gde treba kada se govori o pristupnim pregovorima, a već imamo i pravilnik o radu. Čestitam na otvaranju ovog centra i nadam se da će se naša saradnja nastaviti u budućnosti“, naglasila je ona.

U ime uprave, prisutne je pozdravio prof. dr Đorđe Pavićević naglasivši da kroz obrazovni proces studenti stiču određena znanja iz ove oblasti, ali da je uvek dobrodošlo njihovo usavršavanje. „Ovakav centar će omogućiti da se kroz istraživačku delatnost još detaljnije izuče pitanja koja se tiču javnih politika Evropske Unije. U procesu evropskih integracija Fakultet i Beogradski Univerzitet će pružiti pomoć“, naveo je Pavićević.

„Ovakvi trenuci su zaista svečani, pogotovo kada je toliko truda bilo potrebno kako bi se ova ideja realizovala. U ovakvim prilika nezamenljiva je i uloga neakademskih partnera“, ocenila je Nina Stojanović iz fondacije Erasmus+. Ona je izrazila zadovoljstvo da ovaj projekat isprate do kraja i sa nestrpljenjem iščekuju nastavak rada.

„Postojala su različita predviđanja za ovaj centar, ali smo verovali da jedno ovakvo središte koje će okupljati sve one koje interesuju evropske politike može da uspe. Ideja je nastala u Briselu kada su nam koleginice iz Tempus fondacije predložile da započnemo ovaj projekat“, objasnila je prof. dr Vesna Knežević-Predić, glavni koordinator projekta. Ona je zaključila da je i Evropska komisija podržala otvaranje ovog centra i dodala da je veoma srećna što su prepoznali ove kurseve kao vredne.