Home » Conference » POSETA GOSPODINA KRISTIJANA DANIJELSONA, GENERALNOG DIREKTORA DIREKTORATA ZA PROŠIRENJE EU FAKULTETA POLITIČKIH NAUKA UNIVERZITETA U BEOGRADU

POSETA GOSPODINA KRISTIJANA DANIJELSONA, GENERALNOG DIREKTORA DIREKTORATA ZA PROŠIRENJE EU FAKULTETA POLITIČKIH NAUKA UNIVERZITETA U BEOGRADU

 

IMG_4951

Evropska politika proširenja i Srbija

 

Fakultet političkih nauka, u saradnji sa Delegacijom Evropske unije u Republici Srbiji, ugostio je Kristijana Danijelsona, generalnog direktora Direktorata za proširenje EU. Razgovor je otvorio prof. dr Ilija Vujačić, dekan Fakulteta političkih nauka, naglasivši da je ovo savršen trenutak za prvu posetu gospodina Danijelsona Srbiji i Fakultetu.

„Pre tri dana, došlo je do istorijskog događaja u Briselu, kada su otvoreni pregovori o pristupanju Srbije Evropskoj uniji. Ovo je rezultat velikog truda koji je Srbija uložila kako bi ostvarila sve potrebne uslove”, ocenio je Danijelson. On je objasnio da pregovori podrazumevaju usklađivanje pravnog sistema Srbije sa sistemom Evropske unije, i dodao da evropski sistem možda nije najbolji, ali da je u pitanju moderan i funkcionalan sistem. „Članstvo u EU Srbiji bi donelo mnoštvo stranih ulaganja. Neophodne su i ekonomske reforme da bi vaš sistem bio konkurentan na velikom tržištu kakvo je Evropska unija”, predočio je Danijelson.

Prof. dr Slobodan Samardžić ukazao je na činjenicu da je proces ulaska Srbije u Evropsku uniju dosta dug, ali da je važno da se on privodi kraju. „Postoji mnogo nerešenih pitanja kojima je neophodno naći odgovor kako bi se tok pregovora za Srbiju smatrao uspešnim. Kao najbitnija pitanja postavljaju se njegova izvesnost i transparentnost postavljenih uslova”, izjavio je on. Samardžić je takođe podvukao da će pregovori obuhvatati 35 poglavlja komunitarnog prava EU, kao i 29 pregovaračkih aktera, zaključivši da će pregovori biti detaljni i iscrpni.

„Članstvo u Evropskoj uniji i dalje je privlačno za Srbiju, ali samo među političkom, ekonomskom i intelektualnom elitom. U ostatku populacije prisutna je ravnodušnost u najboljem slučaju”, smatra prof. dr Bojan Kovačević. On je postavio pitanje dalje strategije EU u slučaju da ona građanima Srbije postane još manje privlačna, osvrnuvši se na egzistencijalnu krizu koja je u Uniji prisutna poslednjih godina. „Ako želimo da proces evrointegracija za Srbiju bude uspešan, društvo ne treba da bude deo njega. U današnjim okolnostima, elite su te koje treba da vode ovaj proces”, zaključio je Kovačević.

 IMG_4962  IMG_4925