Home » Conference » POSETA GOSPODINA KRISTIJANA DANIJELSONA, GENERALNOG DIREKTORA DIREKTORATA ZA PROŠIRENJE EU FAKULTETA POLITIČKIH NAUKA UNIVERZITETA U BEOGRADU

 

POSETA GOSPODINA KRISTIJANA DANIJELSONA, GENERALNOG DIREKTORA DIREKTORATA ZA PROŠIRENJE EU FAKULTETA POLITIČKIH NAUKA UNIVERZITETA U BEOGRADU

 

IMG_4951

Evropska politika proširenja i Srbija

 

Fakultet političkih nauka, u saradnji sa Delegacijom Evropske unije u Republici Srbiji, ugostio je Kristijana Danijelsona, generalnog direktora Direktorata za proširenje EU. Razgovor je otvorio prof. bottes ugg soldes dr Ilija Vujačić, dekan Fakulteta političkih nauka, naglasivši da je ovo savršen trenutak za prvu posetu gospodina Danijelsona Srbiji i Fakultetu.

„Pre tri dana, došlo je do istorijskog događaja u Briselu, kada su otvoreni pregovori o pristupanju Srbije Evropskoj uniji. Ovo je rezultat velikog truda koji je Srbija uložila kako bi ostvarila sve potrebne uslove”, ocenio je Danijelson. PUMA en soldes On je objasnio da pregovori podrazumevaju usklađivanje pravnog sistema Srbije sa sistemom Evropske unije, i dodao da evropski sistem možda nije najbolji, ali da je u pitanju moderan i funkcionalan sistem. „Članstvo u EU Srbiji bi donelo mnoštvo stranih ulaganja. doudoune moncler homme Neophodne su i ekonomske reforme da bi vaš sistem bio konkurentan na velikom tržištu kakvo je Evropska unija”, predočio je Danijelson.

Prof. timberland femme pas cher dr Slobodan Samardžić ukazao je na činjenicu da je proces ulaska Srbije u Evropsku uniju dosta dug, ali da je važno da se on privodi kraju. puma pas cher „Postoji mnogo nerešenih pitanja kojima je neophodno naći odgovor kako bi se tok pregovora za Srbiju smatrao uspešnim. puma chaussure 2018 Kao najbitnija pitanja postavljaju se njegova izvesnost i transparentnost postavljenih uslova”, izjavio je on. Samardžić je takođe podvukao da će pregovori obuhvatati 35 poglavlja komunitarnog prava EU, kao i 29 pregovaračkih aktera, zaključivši da će pregovori biti detaljni i iscrpni.

„Članstvo u Evropskoj uniji i dalje je privlačno za Srbiju, ali samo među političkom, ekonomskom i intelektualnom elitom. ugg outlet U ostatku populacije prisutna je ravnodušnost u najboljem slučaju”, smatra prof. dr Bojan Kovačević. On je postavio pitanje dalje strategije EU u slučaju da ona građanima Srbije postane još manje privlačna, osvrnuvši se na egzistencijalnu krizu koja je u Uniji prisutna poslednjih godina. „Ako želimo da proces evrointegracija za Srbiju bude uspešan, društvo ne treba da bude deo njega.